PDF-versie voor persoonlijk gebruik

Recensie Bettye LaVette

woensdag 27 april 2016Het Depot Leuven

Bettye

Bettye LaVette bezit de kracht om nummers die niet van haar zijn volledig naar haar hand te zetten. Ze vertelt verhalen van anderen alsof het de hare zijn. De soulveterane met de heerlijke hese stem bracht die verhalen naar Het Depot en het weinige publiek was daar tevreden mee. Haar muzikanten pasten perfect in het afwisselende funky en soulvolle concert. Helaas werd er iets te veel dezelfde structuur van traag naar tempo en weer terug gebruikt waardoor de show niet heel spannend was. Het rustige en emotionele ‘Like a Rock’ en het vrolijk klinkende ‘Joy’ waren de hoogtepunten van de avond. De verwachte grote uithaal bleef jammer genoeg uit, maar de a capella afsluiter van LaVette maakte dat voor een deel goed. Een magisch moment waarbij haar stem de verdiende aandacht kreeg.

Bettye LaVette is een pseudoniem voor Betty Haskins geboren en getogen in Amerika. LaVette begon vroeg aan haar carrière. Op haar zestiende nam ze al haar eerste plaat op, maar gemiste kansen en tegenslag zorgden ervoor dat de grote doorbraak pas veel later in 2005 kwam met haar album ‘I’ve Got My Own Hell To Raise’. Het leverde haar de bijnaam ‘best bewaarde geheim van de soul’ op. In 2007 kwam haar tweede cd uit ‘The Scene Of The Crime’ wat haar een eerste Grammy-nominatie opleverde. Er volgden nog verschillende nominaties voor onder andere ‘Interpretations: The British Rock Songbook’ (2010) en voor haar jongste album ‘Worthy’ (2015). In 2009 mocht Bettye LaVette samen met Bon Jovi ‘A Change Is Gonna Come’ van Sam Cooke zingen op de inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama.

LaVettes muzikanten komen als eerste op en spelen meteen swingende funky muziek. Breed glimlachend komt de soulveterane tevoorschijn. ‘Unbelievable’ is de eerste cover van de avond en het is direct duidelijk dat we hier met een taaie tante te maken hebben. Een kleine maar pittige dame. ‘Belgium was the very beginning. You actually start my career,’ lacht LaVette voor ze ‘When I Was a Young Girl’ covert, een nummer dat terug te vinden is op de nieuwe plaat ‘Worthy’. Zalige diepe blues bassen komen naar boven bij ‘They Call It Love’ van Ray Charles waarna de soulzangeres een mopje maakt over haar award nominaties. ‘You know I was nominated, but I didn’t win anything,’ zegt ze al lachend. Daarna pakt ze de microstaander erbij en krijgen we veel emotie bij het nummer ‘Like a Rock’. De swing komt er weer in wanneer LaVette op zoek gaat naar vreugde met het nummer ‘Joy’ van Lucinda Williams. Het publiek krijgt last van swingende benen en er wordt ‘We love you Bettye’ geroepen. Het is duidelijk dat de diehard fans aanwezig zijn.

Weer haalt de groep het tempo naar beneden waarna het terug naar omhoog wordt gestuurd. Na een funky gitaarsolo in ‘You Don’t Know Me At All’ van Don Henley, is het volgens LaVette ‘time for a singer-citizen moment.’ Ze gaat in kleermakerszit vooraan op het podium zitten en begint onder pianobegeleiding aan ‘Souvenirs’. De heerlijke hese stem neemt ons mee in de soulvolle muziek. Daarna is het weer tijd voor up tempo met ‘Complicated’ van The Rolling Stones. Na de cover van ‘Love, Reign O’re Me’ stelt ze haar muzikanten voor. Gitarist Brett Lucas, bassist James Simonson, drummer Darryl Pierce en pianist Alan Hill krijgen een groot applaus voor hun mooie muziek.

‘Thirteen years ago I was here. In the meantime I have a book called ‘A Woman Like Me’ and I’ve turned 70,’ vertelt LaVette ons voor ze aan ‘Close as I’ll Ever Get To Heaven’ begint. Tegen het einde van het nummer verdwijnt ze al zingend achter het zwarte gordijn, maar al snel staat ze terug voor haar band die opnieuw swingende klanken speelt. Na een tijdje druppelen de muzikanten af en blijft Bettye LaVette alleen achter op het podium om een groot applaus van weinig mensen in ontvangst te nemen. De soulqueen krijgt er niet genoeg van en brengt nog een laatste nummer ‘I Do Not Want What I Haven’t Got’ volledig a capella waardoor haar heerlijke hese stem voor een laatste keer volledig tot haar recht komt.

< Caro Dralants >

De setlist:

  1. Unbelievable (Bob Dylan cover)
  2. I Still Want to Be Your Baby (Take Me Like I Am) (Eddie Hinton cover)
  3. When I Was a Young Girl (Savoy Brown cover)
  4. They Call It Love (Ray Charles cover)
  5. Like a Rock (Bob Seger & the Silver Bullet Band cover)
  6. Joy (Lucinda Williams cover)
  7. Nights in White Satin (The Moody Blues cover)
  8. You Don’t Know Me at All (Don Henley cover)
  9. Souvenirs (John Prine cover)
  10. Complicated (The Rolling Stones cover)
  11. Love, Reign O’er Me (The Who cover)
  12. Close as I’ll Ever Get to Heaven
  13. Sleep to Dream (Fiona Apple cover)
  14. I Do Not Want What I Haven’t Got (Sinéad O’Connor cover)


Do you like our reviews and pictures?
Feel free to support concertnews.be by sharing this page or giving a donation.
You make an independent website like ours possible. Thanks!







Geef steeds in je comment mee op welk artikel je reageert.
Please put in your comment to which article you are responding.

Tabs Concertnews.be

News
Soon
Reviews

More news

  • Podcast
  • Facebook
  • Twitter